MENGHALANG PENYAKIT (ANTIBIOTIK)
1. Zat antibiotik yang aktif melawan serangan berbagai kuman patogen penyebab penyakit, Peter C Molan (1992), Department of Biological Sciences, University of Waikoto ,New Zealand
2 .Zat anti mikrobial, yang boleh menghalang penyakit, Kamaruddin (1997), Department of Biochemistry, Faculty of Medicine, University of Malaya di Malaysia
3. Contohnya : Jangkitan saluran pernafasan atas (ISPA),batuk, demam, penyakit ulkuc (ulcer) luka, jangkitan saluran pencernaan , penyakit kulit.
4. Boleh merawat penyakit mata (Fotidar MR, Fotidar SN);
ANTI OKSIDAN
1. Kaya bahan anti oksidan yang menghalang free radicals daripada bertindak ke atas sel-sel yang boleh menyebabkan kanser (BBC,
Boleh disimpulkan secara umumnya, khasiat madu ialah;
I)MENGEMBALIKAN KEKUATAN TUBUH dengan:
1. Memulih. menyegar dan menambah tenaga tubuh badan.
2. Memulihkan sel-sel urat besar.
3. Menjaga dan mengimbangi kekuatan badan.
4. Merangsang tenaga batin.
II)MEMBERSIH DAN MENAMBAH DARAH dengan:
1. Memulihkan kembali bekuan darah dan membetulkan pengaliran darah.
2. Membersihkan lapisan darah dan darah menjadi bersih.
3. Mengimbangi kandungan lemak dan membuat jantung aktif.
4. Menghilangkan rasa kebas-kebas dan mengurangkan tekanan darah tinggi.